Vem är en SAA-Medlem?
Vår tredje tradition gör tydligt att det enda kravet för medlemskap är en önskan att upphöra med sina sexuella utageranden. Läser man däremot den långa versionen så talar den om att vår gemenskap bör omfatta alla som lider av alkoholism (dvs sexberoende i vårt fall) och att vi inte får neka någon som vill tillfriskna. Därför riktar vi oss till de personer som verkligen lider av samma sjukdom som vi och som vill tillfriskna genom att göra de 12 stegen.
Det är viktigt att lära känna sanningen om sitt eget tillstånd. Hur vet jag då ifall jag är sexberoende? Vår litteratur (Anonyma Alkoholister) beskriver vår sjukdom som en tvådelad sådan. Vi lider av en fysisk allergi och en mental besatthet. Vi behöver ställa vår egen diagnos, men till vår hjälp har vi följande frågor från sida 39 i Stora Boken:
Om du, när du uppriktigt vill, finner att du inte kan sluta utagera helt och…
Om du, när du utagerar, har liten eller ingen kontroll över den mängd du konsumerar…
…Är du förmodligen sexberoende. Om så är fallet lider du kanske av en sjukdom som endast en andlig upplevelse kan övervinna. En andlig upplevelse är vad som utlovas som ett resultat av att ha gjort alla de 12 stegen och leva i dem.
Den fysiska allergin inom sexberoende kan beskrivas som att befinna sig i en bubbla. Ett sinnestillstånd där vi förlorar kontroll över hur mycket tid vi lägger ner, hur mycket pengar som går åt eller liknande.
Om vår fysiska allergi var vårt enda problem så hade lösningen varit enkel: Det hade bara varit att sluta. Men här stöter vi på det verkliga problemet. Vi hade lovat oss själva och/eller andra gång på gång, men efter en tid gav vi efter för någon egen ursäkt för att ännu en gång pröva “det vansinniga experimentet” igen. Det galna retoriken för de flesta av oss lät någonting i stil med: “Den här gången blir det annorlunda.” Men vi märkte att det inte blev annorlunda, för att förr eller senare var vi ute i ett fullskaligt återfall ännu en gång.
Vårt verkliga problem (och det är detta som definierar en verklig beroende) var oförmågan att sluta helt och att sen inte börja igen. En total oförmåga att hålla oss borta från våra sexuella utageranden oavsett hur mycket vi behövde det eller hur mycket vi ville vara nyktra.
Känner man inte igen sig i denna beskrivning är man högst sannolikt inte beroende, utan istället vad vår litteratur definierar som en “storkonsument”. En som utagerat mycket, men som med en tillräckligt stark anledning kan sluta och sen inte börja igen. En sån person är inte i samma behov av den här lösningen, som en verklig beroende. En sådan person ska heller inte sponsra en verklig beroende.
Om du däremot identifierar dig som sexberoende, vill sluta för gott och är beredd att gå hur långt som helst för att övervinna din sjukdom – då är vårt program någonting för dig!